Forfotsfall eller nedsunket forfot, som det også kalles, kan være veldig smertefullt og kan ramme mange.
Ofte er det folk som løper mye, personer som er overvektige, eldre mennesker eller gravide kvinner som opplever plager og smerter i forfoten. Så mye som 80 % av Danmarks befolkning lider i perioder eller hele tiden av forfotsfall/nedsunket forfot.
Hva er forfotsfall/nedsunket forfot?
Forfotsfall/nedsunket forfot oppstår når grunnleddene/leddhodene på de tre midterste tærne synker ned, slik at hele vekten/belastningen hviler på de tre midterste tredeputene hver gang du står eller går. Forfotsfallet gjør at fettvevet under fotknoklene, som egentlig skal beskytte mot trykk, forsvinner, og du vil oppleve smerter når du trår ned på foten.
Anatomisk er foten bygget opp med en fodbue som går tvers over forfoten og fungerer som en fjær. Når vi går, løper eller hopper, trekker fodbuen seg sammen med sener, knokler og muskler. Hvis denne fodbuen forsvinner, vil du gå direkte på leddhodene.
Hvis du opplever hard hud under forfoten, liktorn og smerter (i fodbuen) ved gange/løping, kan du muligens ha nedsunket forfot.
Symptomene rammer mange dansker, spesielt kvinner og kvinner over 40 år.
Forfotsfall – årsaken til lidelsen
Forfotsfall/nedsunket forfot kan skyldes mange faktorer. Hvis du har smerter i den øverste delen av foten, enten når du går, løper eller står, kan det være tegn på at du lider av forfotsfall/nedsunket forfot.
Årsaken til forfotsfall er at knoklene i føttene, spesielt den lange mellemfotsknoklen, endrer stilling. Føttene dine er utstyrt med en form for støtdemper som gir et fjærende avsats når du går eller løper.
Hvis disse støtdemperne av en eller annen grunn blir skadet – går i stykker, vil du oppleve et større trykk på foten, noe som gir smerter.
Det økte trykket/belastningen på føttene kan skyldes mange ting; du kan være gravid og plutselig ha økt vekten med 10-30 kg, være eldre, ha blitt overvektig, eller gå mye i høye hæler.
Forfotsfall kan gi andre plager
Forfotsfall kan gi andre plager/smerter. For å beskytte foten vil hudens naturlige reaksjon på trykk eller overbelastning være at det kan dannes for eksempel hard hud eller liktorn. Disse tilstandene er også veldig smertefulle, da det kan føles som om du hele tiden går på en stein.
Du kan også risikere å utvikle hammertå ved alvorlig forfotsfall.
Hvem kan få forfotsfall?
Alle kan risikere å få forfotsfall/nedsunket forfot. Dessverre er det mange som opplever denne lidelsen; omtrent 80 % av danskerne lider av forfotsfall, spesielt kvinner.
Det gjelder folk som kanskje har en arvelig tendens til forfotsfall, hvis noen i familien din lider av denne tilstanden, for eksempel foreldrene dine.
Det kan også være hvis du løper mye. Når du løper, utsettes foten for stort press, både når du lander og når du tar av. Løper du mye og langt, kan du risikere å skade fotens naturlige støtdempere. Derfor er det utrolig viktig for å unngå forfotsfall at du sørger for å få ordentlige løpesko som avlaster belastningen og har god støtdemping og støtte.
Hvis du har blitt overvektig, utsettes føttene for ekstra belastning, mer enn de egentlig er designet for. Dette kan føre til at du skader føttene og får forfotsfall/nedsunket forfot.
Forfotsfall sees også typisk hos gravide kvinner som på kort tid legger på seg mange kilo. Samtidig, når du er gravid, frigjør kroppen et hormon som mykgjør ledd og knokler for å forberede kroppen på den kommende fødselen. Dette øker risikoen for forfotsfall ytterligere, da leddene i føttene blir mer skrøpelige for den tunge vekten.
Forfotsfall sees også ofte hos kvinner som elsker å gå i høye hæler. Når du går i stiletter, legger du et høyt press på forfoten, noe som ikke er designet for å håndtere.
Når du blir eldre, er det også en sannsynlighet for at du kan begynne å lide av forfotsfall/nedsunket forfot, da leddene og musklene blir svakere.
Forfotsfall – symptomer og diagnose
Hvis du opplever nummenhet eller direkte smerter i forfoten, og du merker stramninger i bøye- og strekkesener til tærne, har du sannsynligvis fått forfotsfall/nedsunket forfot, og du kan kontakte legen din.
Legen kan stille diagnosen forfotsfall ved å undersøke foten din, både i avslappet tilstand og i belastet tilstand (stående). Det vil ofte også dannes hard hud under foten på de stedene hvor det er mest trykk.
Forfotsfall – hva gjør jeg nå?
Avhengig av hvor alvorlig forfotsfallet/nedsunket forfot er, vil legen enten sende deg videre til en ortoped, ofte hvis du lider av fiksert forfotsfall, som kan hjelpe deg med spesiallagde innlegg til skoene dine.
Hvis forfotsfallet ikke er fiksert, kan legen veilede deg i å bruke en pelotte, som er en såle med en liten bule som løfter foten opp på plass/understøtter/tar trykket av forfoten.
Du kan også kjøpe sko hvor denne pelotten er innebygd, og hvor pelotten (den lille bulen) vil sitte på det riktige stedet på foten. Sykepleiebutikken har noen av disse, og du kan finne dem her.
Uansett om du kjøper sko med innebygd pelotte eller en løs såle med pelotten, må du venne føttene til å bruke den, så ikke gå med skoen eller sålen hele dagen i begynnelsen.
Er forfotsfallet ditt alvorlig med mye smerte, og innlegg ikke har hjulpet, kan en operasjon bli aktuelt.
Forfotsfall og fremtidsutsikter
Når du lider av forfotsfall/nedsunket forfot, er det ikke så mye du selv kan gjøre, annet enn å bruke innlegg og kanskje prøve å gjøre noen styrkeøvelser for muskulaturen og bevegeligheten. Du bør absolutt UNNGÅ å gå i høye hæler og for små sko.
Forfotsfall har dessverre en tendens til å utvikle seg over tid, så hvis du først har nådd punktet hvor du trenger innlegg i skoene, må du regne med å bruke det resten av livet, i alle skoene dine.
Hva betyr nedsunket forfot? Og hvilket fottøy skal du velge?
Det er snakk om en lidelse hvor fotens hulrom ikke er så stort. Når buen ikke er så stor, betyr det at du ikke har det fjærende avsats når du går og løper. Dette gir et trykk ned på huden og underlaget. Dette trykket gjør at huden danner et tykkere lag, som kan resultere i liktorn og hard hud. Det kan være utrolig smertefullt og føles som å gå på steiner eller nåler.
Hvordan får man nedsunket forfot?
Grunnen til at du kan få nedsunket forfot er hvis du har hatt økt belastning på foten. Det kan være overvekt, tungt arbeid eller for eksempel bruk av høye hæler. En slik belastning kan føre til at muskulaturen og senene i forfoten forlenges og blir slappe. Dette gjør at buen i foten ikke er så stor.
Disse skoene bør du velge for nedsunket forfot
Vionic-sko er optimale for nedsunket forfot
Så hvis du har fått nedsunket forfot, må du passe på å ikke velge for trange sko. Dette gjør at forfoten ikke kan bevege seg fritt og normalt. Hvis du får for mye trykk på forfoten, for eksempel ved bruk av høye hæler, risikerer du også å utvikle nedsunket forfot.
Vi anbefaler at du ser etter våre:
- Vionic-sko og sandaler
- Gaitline-sko
- MBT-sko og sandaler
Når du velger sko, bør du velge en sko som støtter buen (svangen) under foten din – og du må sørge for å ha god plass over forfoten.
Sykepleiebutikken har laget en kategori for deg som trenger ekstra svangstøtte, samt en kategori for deg som trenger ekstra bredde til føttene dine. Her kan du finne fottøy som passer for nedsunket forfot.
GaitLine – sko for nedsunket forfot
Gaitline er en sko som er spesielt egnet for deg som har nedsunket forfot. Gaitline støtter godt i svangen og har en løftet forfot. Gaitline er kjent for å gi en god kroppsholdning når du har dem på. Du kan se utvalget av våre Gaitline-sko.
MBT-sko og sandaler for nedsunket forfot
MBT avhjelper nedsunket forfot og er en medisinsk sko som kan hjelpe deg umiddelbart. Det er ekstra støtdemping i disse skoene. Har du spørsmål, så ring gjerne til oss.